Inrichting kot: waar op te letten?

De kogel is door de kerk: je hebt beslist en je ouders hebben toegezegd… om op kot te gaan! Tijd om op eigen benen te staan en je eigen stek in te richten.

Thuis ben je wellicht gewoon geweest aan veel ruimte, je eigen kamer, een comfortabele badkamer, een leefruimte, een ingerichte keuken met alle gangbare huishoudtoestellen, en ook nog een gezellige tuin om in te vertoeven bij aangenaam weer. De kans dat je over gelijkaardige ruimten en faciliteiten zal kunnen beschikken als je op kot gaat, is zo groot als een klavertje-vier vinden en de lotto winnen op één en dezelfde dag. De ruimtes op kot zijn eerder beperkt; je zal dus heel goed moeten nadenken om alles zo praktisch mogelijk in te richten, zodat je in een comfortabele ruimte kan studeren en leven. Hieronder vind je enkele tips om daar een succes van te maken.

 

 

Je kot groter doen lijken

Zoals ik hierboven al aangaf, is een standaard kot geen balzaal met onbeperkte mogelijkheden. Er zijn evenwel wat trucjes om je ruimten optisch groter te doen lijken:

  • Plaats een grote spiegel om het binnenvallende licht te reflecteren. Muren die rechtover of haaks ten opzichte van de ramen staan, zijn hiervoor ideaal. Grote, naadloze spiegels zorgen voor het meeste effect.
  • Open kasten geven een verruimende indruk (wel op orde houden, natuurlijk)
  • Plaats lage kasten; deze belemmeren het zicht minder.
  • Hoge gordijnen, van vloer tot plafond, en langs één zijde van het raam, zijn ook aan te raden. Dit zal ervoor zorgen dat de kamer rustgevend en ruim oogt.
  • Koop plaatsbesparende meubelen of meubelen die een dubbele functie hebben, zoals een zetelbed.
  • Gebruik lichte kleuren voor muren en plafonds; accenten kan je steken in meubels of een accessoire.
  • Wil je een accentmuur, voorzie die dan recht tegenover de deur. De aandacht zal in de diepte getrokken worden.

 

Indeling

In de meeste gevallen is een kot een open ruimte, waarin je moet slapen, eten, werken, ontspannen en vrienden uitnodigen. Daarom raden we aan de ruimte in te delen in verschillende zones. Dit maakt het overzichtelijker en verhoogt de concentratie tijdens het studeren. Het indelen kan je doen door gebruik te maken van gordijnen, kamerschermen en een goede opstelling van je meubels. Je kan bijvoorbeeld een scherm plaatsen tegen de achterkant van je bureau: ideaal als prikbord en het voorkomt afleiding.

 

Eenheid in je kot

Je hebt eigenlijk de keuze. Je kan het bijvoorbeeld aangenamer vinden eenzelfde stijl te hebben, met meubels in dezelfde kleur. Misschien heb je hier en daar wat oudere meubels gekregen, die je hebt aangevuld met wat Ikea meubeltjes. Dan kan een pot verf wonderen doen voor de oudere meubels. Kies je daarentegen voor een allegaartje van meubels en accessoires in verschillende kleuren, dan kan je ook hier eenheid zoeken in de kakafonie van alles.

 

Creativiteit

Een kot verdient natuurlijk een inrichting die je persoonlijkheid uitstraalt. Weg van thuis: dus jij bepaalt hier zelf hoe je “woning” er zal uitzien.

Foto’s van vrienden en familie, posters, muurstickers, een berg kussens voor een gezellige zithoek… het kan allemaal.

Niet alle kotbazen staan toe dat er geboord wordt in de muren. Je kan altijd wel oplossingen vinden om iets op te hangen met tape, maar dan kan het al snel rommelig lijken. Met washi-tape kan je heel gemakkelijk een kader maken rond posters of foto’s, waardoor je een strakke fotomuur creëert. Deze kleurrijke tape laat geen sporen na. Pinterest is hier een goede bron voor talloze ideeën.

 

Groen

Misschien niet direct het eerste waar je zou aan denken bij de inrichting van je kot, maar een klein plantje kan al een groot verschil maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat een plantje in de ruimte de concentratie positief beïnvloedt. Heb je niet de meest groene vingers en vergeet je al eens dat plantjes water nodig hebben, kies dan voor een vetplantje, een sanseveria of een cactus.

 

Rommel: weg ermee

Hiep hoi, weg van huis! Een heel leuke gedacht bij de meeste, maar dit betekent ook een week zonder een papa of mama die de rommel opkuist. Koop dus een aantal lage curver-boxen aan die je onder de kast en/of je bed kan schuiven, en vul deze met de vuile was, extra handdoeken, schone lakens… Niets zo vervelend wanneer je ’s nachts thuiskomt en je eerst nog het vuile ondergoed langs de kant moet doen vooraleer je elkaar beter leert kennen

 © IKEA, ELLE, ZIMMO, LEVIS, LABELWISE

 

Lees ook onze andere blogs over verhuizende zoektocht is begonnen en bye bye hotel mama

Blijf op de hoogte van onze nieuwe studentenkoten of ons bedrijfsvastgoed