Coronacrisis doet nog meer dromen van huis met tuin

We overwegen weer om een woning te kopen met tuin. Tijdens de lockdown-periode hebben we ondervonden hoe waardevol een tuin kan zijn. Ook al werden we in onze vrijheid beperkt, in onze tuin konden we rondlopen, bbq’en, en dus nog min of meer doen wat we wilden. Ook al is het dan maar enkel met onze huisgenoten; buiten kunnen vertoeven geeft een gevoel van ruimte, privacy en vrijheid.

Sinds Maggie De Block de legendarische woorden ‘Blijf in uw kot’ uitsprak, beseft de Vlaming meer dan ooit hoe kostbaar een tuin of een terras wel is. Makelaarsnetwerk ERA heeft recent een peiling uitgevoerd bij 2000 Vlamingen naar hun woonvoorkeuren. Hieruit blijkt dat die wensen beïnvloed zijn door de huidige omstandigheden.

Zo ziet drie op de tien Vlamingen af van het voornemen om de eigen woning te verkopen. Zestigplussers, bijvoorbeeld, die hun te grote woning wilden omruilen voor een kleiner, gemakkelijker te onderhouden appartementje, zetten deze plannen on-hold, nu ze beseffen hoe belangrijk hun tuin was tijdens Covid-19.

Anderzijds wil driekwart van de kooplustigen geen woning zonder tuin meer kopen. Zelfs niet als er op andere vlakken goed gescoord wordt.

Bij appartementen ziet men een gelijkaardige tendens: maar liefst negen tegen één ondervraagden gaf aan geen appartement zonder terras te willen.

Huizen winnen aan populariteit, omwille van hun tuin. Ook mensen die vóór Corona best tevreden waren met hun huis, gaan op zoek naar een alternatief, in de vaststelling dat ze over te weinig groen beschikken.

Huurders vrezen dan weer dat huurprijzen op bepaalde locaties zullen stijgen. De helft van de Vlamingen vindt dichtbij een park of natuur wonen immers belangrijker dan vóór de crisis …

In de nabijheid van invalswegen wonen heeft daarentegen aan prioriteit ingeboet: nu de Vlaming van het thuiswerken heeft kunnen proeven, ziet hij het dagelijkse pendelen en de daarbij horende file minder zitten. Een woning dichterbij het werk, of de beschikking hebben over een betere verbinding met het openbaar vervoer, spelen volgens de peiling nu minder een rol dan vóór de corona-uitbraak.

 

Gebaseerd op een artikel uit De Tijd

Lees ook ons blog over Tips bij de aankoop van een woning of appartement.

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe studentenkoten of ons bedrijfsvastgoed