Misschien beginnen met het begin. EPB staat voor Energie Prestatie en Binnenklimaat en werd van kracht op  1 januari 2006. Gebouwen gaan, over het algemeen, verschillende generaties mee, en met behulp van EPB/EPC werd er een kader geschapen om kopers/verkopers en huurders/verhuurders een zicht te geven op de mate waarin een gebouw energiezuinig of -verslindend is.

EPC staat - voor alle duidelijkheid - voor Energie Prestatie Certificaat en wordt uitgereikt door een erkende energiedeskundige. Het EPC heb je ook nodig als je een huis wil verkopen of verhuren.

De meeste mensen weten wel dat, wanneer  ze een huis kopen of huren dat gebouwd werd in 1930, dit niet zal geïsoleerd zal zijn, gezien men pas is beginnen isoleren vanaf de jaren '70. Voor de doorsnee koper/huurder zal het dan ook niet duidelijk zijn hoe goed of slecht een woning geïsoleerd is. Door de steeds hogere prijzen van brandstoffen werd isoleren ook steeds belangrijker, maar niet elke bouwer wilde natuurlijk dezelfde budgetten spenderen aan isolatie. Daardoor ontstond de noodzaak om een soort vergelijkingsbasis te creëren, zodat leken een idee kregen over de mate van energiezuinigheid van een woning.

Het EPB-verhaal is verplicht van zodra een bouwaanvraag of melding vereist is. In de beginfase (2006-2009) betroffen de normen inzake  isolatie en ventilatie vooral nieuwbouw en aanbouw . Vanaf 2009-2012 werd het E-peil steeds strenger en werd ook de netto-energiebehoefte toegevoegd aan het attest. Sedert 2014 is de factor hernieuwbare energie van toepassing en dient men bij elke nieuwbouw een minimum aandeel hernieuwbare energie te voorzien.

Het voorlopige eindpunt in het EPB-verhaal is 2021 : dan zouden nieuwbouwwoningen een E30 moeten hebben (ook wel de bewuste BEN-woningen genoemd).
BEN staat voor Bijna Energie Neutraal, wat inhoudt  dat dergelijke woningen zeer goed geïsoleerd zijn en nagenoeg geen energie van buitenaf nodig hebben.

Wat betekent het EPB-verhaal ongeveer op vandaag voor nieuwbouw:

  • Buitenmuren dienen voorzien te worden van +/- 10cm PUR
  •  18cm hellende dakisolatie  of 10cm platte dakisolatie
  • 6 cm PUR vloerisolatie / 9 cm EPS vloersiolatie
  • Ramen met glas K1.1

Om het allemaal nog duidelijker te maken, zal men vanaf 2018 niet langer van een E-peil spreken, maar over een S-peil,  al heb ik de indruk dat daar nog veel vraagtekens zijn vanuit verschillende hoeken naar haalbaarheid, betaalbaarheid, esthetiek,…   

Tot slot zou ik nog willen zeggen dat het ganse energieverhaal staat of valt met de mate waarin de gebruiker omspringt met de energie. U kan uw woning nog zo goed isoleren, zonnepanelen leggen, een warmtepomp plaatsen, enz.  Als u daarnaast grote regendouches plaatst, het licht laat branden terwijl dat niet nodig is en in de zomer de airco opzet omdat het te warm is, zijn we eigenlijk niet goed bezig. ..

Voor extra info kan u de EPB-eisen terugvinden op http://www.energiesparen.be/epb/welkeeisen

Blijf op de hoogte van onze nieuwe studentenkoten of ons bedrijfsvastgoed