KLEINE RUIMTE, GROOT LEVEN

Je hoeft niet groot te wonen om groot te leven

Vroeger werd er gedacht in termen van "meer is beter". Vandaag zien we een nieuwe tendens ontstaan die anders denkt : "minder is meer".

Gelukkig zijn met wat je hebt, met de job die je hebt, met het huis waarin je woont, met de mensen met wie je omgaat… Met minder gelukkig zijn. Niet omdat het moet, maar omdat het kan, omdat je er zelf voor kiest, omdat je het wil.

We werken allemaal hard. We hebben ons huishouden, willen er goed uitzien, ons sociaal leven onderhouden … Kortom, we komen tijd en ruimte te kort.

We willen meer tijd om de dingen te doen die er écht toe doen. Dingen die belangrijk zijn voor ons, maar waar we (bijna) niet aan toe komen.

 

Klein wonen

Klein wonen is efficiënt, betaalbaar en duurzaam. Klein wonen betekent echter ook keuzes maken. Er is slechts plaats voor de dingen die je écht nodig hebt. Maar als je minder koopt, hou je meer geld over. En als je meer geld overhoudt, kan je meer doen: simpel!

Een kleine woning kan evengoed gezellig zijn, misschien nog wel gezelliger en knusser dan een groot huis. En er zijn nog meer voordelen: denk bijvoorbeeld aan de schoonmaak of je energiefactuur. Je koopt minder onnodige spullen en je denkt bewuster na over je aankopen. Zo kan je misschien in plaats van één reis per jaar, twee reizen per jaar maken. Wie bewust woont, leeft dan ook bewuster.

 

Minder bezittingen

Hoe minder bezittingen, hoe minder zaken er zijn om je zorgen over te maken. Het hebben van minder spullen, geeft rust en ruimte. Minder hoeven schoonmaken en opruimen, zoals al gezegd, is nog zo'n voordeel. Spullen kosten bovendien geld. Denk maar aan je auto, computer, wasmachine, droogkast, tv, tablet, gsm, keukenrobot, hometrainer…; of aan die tweede fiets, een extra computer, een televisie op de slaapkamer, een tweede koelkast in de garage, boeken die je nooit gaat lezen,..

In hoeverre heb jij al die spullen nodig? Durf eerlijk te zijn: hoe vaak gebruik je ze of kijk je er nog naar om?

Aan veel zaken zijn emoties of herinneringen gekoppeld: positieve, maar ook negatieve. Zo kan er bijvoorbeeld een schuldgevoel aan kleven, als het gaat om een erfenis of een cadeau van een overledene.
Die ongebruikte hometrainer in de logeerkamer? Zodra je hem ziet, word je ermee geconfronteerd dat je er niet op traint. We verplichten onszelf al zoveel, en als je er nu al twee jaar niet naar hebt omgekeken, ga je dit de komende jaren vast ook niet doen.

Toch blijken heel wat mensen moeite te hebben om zaken van de hand te doen. Ze zijn bang hiermee herinneringen weg te gooien. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen wegdoen en weggooien. Als je weet dat je met je hometrainer iemand anders blij kan maken, voelt het al stukken aangenamer aan.

Als je beslist aan het selecteren te slaan, pak je best - om te voorkomen dat je huis in een oorlogsgebied verandert - elke ruimte apart aan. Zo blijft het overzichtelijker.

En... ruim op!

Dit creëert niet enkel meer ruimte, maar werkt ook nog eens bevrijdend.

 

Zuiniger leven

Kleiner leven en minder aankopen betekent niet per definitie dat je eenvoudiger moet leven. Het gaat veeleer om het heroverwegen van bepaalde uitgaven die weinig waarde toevoegen. Heb je ooit uitgerekend hoeveel geld je uitgeeft aan bijvoorbeeld een koffie, of een broodje tijdens je pauze? Of aan kleren die je uiteindelijk niet draagt? Of aan restaurants? Bedenk dat dergelijke uitgaven je wellicht een geluksgevoel geven, maar dat je ze misschien niet per se nodig hebt. Of zou je al dat geld niet liever aan reizen uitgeven…?

Zuiniger leven betekent niet noodzakelijk minder uitgeven. Zo is het bijvoorbeeld verstandiger om een stofzuiger van 250 euro te kopen die 10 jaar meegaat dan één van 65 euro die het maar twee jaar uithoudt. Soms moet je dus geld uitgeven om te besparen. Maar opgelet: meer betalen betekent niet steeds dat je je meer kwaliteit aanschaft. Informeer je daarom eerst goed vooraleer je iets aankoopt.

Als je zuiniger omgaat met het kopen van spullen en je minder vaak uit eten gaat, bespaar je geld uit dat je kan besteden aan zaken die er echt toe doen. Ken jij iemand van wie de laatste woorden op zijn sterfbed luidden: ”had ik maar die grote hoekzetel gekocht”? Dat dacht ik al. In die wetenschap zal je geneigd zijn je geld eerder uit te geven aan ervaringen i.p.v. aan materiële zaken.

 

Prikkels

Niet enkel minder aankopen bezorgt je meer tijd. Om meer tijd vrij te maken, zal er ook gesnoeid moeten worden in je dagelijkse prikkels.

We krijgen een enorme hoeveelheid prikkels over ons heen en het is niet eenvoudig om hieraan te ontsnappen. We raken dan ook geregeld overprikkeld, wanneer er teveel op ons afkomt of van ons gevraagd wordt.

Uiteraard heeft iedereen wel prikkels nodig om zich te ontwikkelen en te kunnen functioneren. Bij te weinig prikkels ontstaat er zelfs verveling. Ik wil hier vooral de energievretende prikkels in het licht stellen, diegene die je een leeg gevoel bezorgen.

Met name het hele social media-gebeuren en de grote digitale wereld waarin we vertoeven, zijn hier de grote boosdoeners. Je denkt constant bereikbaar te moeten zijn, en op alle mogelijke kanalen te moeten laten zien dat je het goed hebt, wat je hebt gegeten, waar je bent, en je wil liefst zoveel mogelijk opscheppen met wat je hebt…

Ongemerkt ben je een uur verder, door gewoon even Facebook te checken of naar een banaal TV-programma te kijken. Je dag is om voor je het weet, je hebt niet echt een bevredigend gevoel als je gaat slapen en je voelt je leeg. Het is alsof je achter de dingen aanholt.

Deze overvloed aan prikkels kunnen je snel afleiden. Je weet al snel niet meer wat je nu echt belangrijk vindt en waar je werkelijk je tijd en energie in wilt steken.

Leg je telefoon daarom af en toe buiten handbereik, en laat je niet afleiden door binnenkomende Whatsapp-berichten; zet je tv af, ga wandelen, bezoek vrienden die je écht wil zien; en maak hier tijd voor.

 

Minder prikkels, meer tijd

Bovenop al die activiteiten komt nog de tijd die we besteden aan eten, onszelf verzorgen, onderweg zijn. Dan is er nog de tijd die we besteden aan werken en voor anderen zorgen ( kinderen,  ouders,..). Er zijn de sociale contacten die je wil onderhouden: hobby's, verplichtingen allerhande. Je moet van alles, maar wat is hier eigenlijk van waar? 

Om uit te maken wat voor jou belangrijk is, en prioriteit is in je leven, moet je tijd en ruimte vrijmaken.

Sta eens stil, haal diep adem, kijk om je heen en… geniet, door af en toe naar de zaken te kijken die je echt wil, of die jou inspireren. Kan je efficiënter en doelgerichter leven, dan zal je je minder snel laten afleiden door banaliteiten en meer tijd vinden voor wat jij belangrijk acht, zoals bijvoorbeeld het volgen van een leuke, creatieve opleiding.

Maar ook aan de praktische kant kan je meer tijd uitsparen. Zo betekent klein wonen ook minder lang schoonmaken en onderhouden. Beeld je eens in hoe snel je met je stofzuiger door je huis heen bent…

 

Woon klein, leef groot

Kleiner wonen geeft je mentale ruimte. Je hoeft je minder druk te maken om dingen omdat er  gewoon minder is om je druk over te maken.

Met kleiner wonen bespaar je geld uit. Al gaat het lang niet enkel om het geld. De vrijheid die eruit voortvloeit, behaal je namelijk niet enkel door te besparen, en door minder uit te geven, maar ook door op deze manier bewuster te leven.

Een bewuste levensstijl is de weg naar een simpeler leven. Een leven vol avontuur, rust, vrije tijd, natuur en liefde. Het leven waar we allemaal van dromen – maar waar we allemaal niet aan toe lijken te komen.

Door te minimaliseren maak je je leven eenvoudiger, leuker en efficiënter.

“Materialisme is de filosofie die de werkelijkheid, ook emoties en andere processen

in het menselijk brein, uiteindelijk herleidt tot materie.”

 

Lees ook ons ander blog over cocoon-interieur-tips

Blijf op de hoogte van onze nieuwe studentenkoten of ons bedrijfsvastgoed