Dan is de dag aangebroken dat je eindelijk je nieuwe woonst intrekt en door het raam naar de tuin blikt. Kijk je aan tegen het vele werk dat je nog voor de boeg hebt? Hier vind je enkele tips om de aanleg en het onderhoud van je tuin te vergemakkelijken.

Sta vooraf even stil bij een aantal aspecten die van belang zijn bij de inrichting en het gebruik van je tuin. Hoeveel tijd wil je in het onderhoud van je tuin steken? Heb je groene vingers? Is het onderhoud een ontspannende activiteit, of wil je het vooral praktisch en efficiënt houden?

Neem de tijd om je tuin te ontdekken, bij voorkeur op verschillende tijdstippen van de dag en gedurende de verschillende seizoenen. Op welk plekje zit de zon bij valavond? Waar zit je beschut uit de wind en in de winterzon? Wat wil ik zien vanuit het keukenraam of de leefruimte? Waar zet ik mijn tuinberging: is dit enkel een berghok of wil ik er een extra terras of leuk zithoekje bij? Waar gaan de kinderen ravotten? Zet ik een speeltoestel? Komt er een moestuintje of een kruidenhoekje? Je zal dus keuzes moeten maken.

 

Keuze van de afsluiting en de haag

Varieer in je haag. Achteraan hoeft niet dezelfde soort te staan als naast je terras. Vermijd een groene ‘muur’: die is efficiënt en geeft snel resultaat, maar brengt na enkele jaren veel knipwerk met zich mee. Ook het snoeisel is omvangrijk en moeilijk zelf te verwerken tot bijvoorbeeld compost voor je tuin. Overweeg om een gemengde haag met inheemse, streekeigen soorten aan te planten en geef ze ruimte. De bloei en de herfstkleuren zorgen ervoor dat je haag meteen ook wat kleur en variatie brengt. Geschikte soorten zijn: veldesdoorn, meidoorn, zwarte els, krentenboompje, haagbeuk, groene beuk, … Het snoeien beperkt zich tot één keer per jaar. Een haag hoeft niet gemillimeterd te worden. Om de zoveel jaar kan je eens fors terugsnoeien: de planten schieten weer krachtig uit.

Is de haag nog te doorzichtig in het begin, of wil je meer beschutting aan het terras? Hang een heidemat of een rietmat tegen de draadafsluiting tijdens de eerste jaren.

 

Plant een boom

Overweeg om minstens één boom te planten. Die bezorgt je op termijn schaduw en verkoeling, bloesems of mooie herfstkleuren. Zoek hiervoor de juiste plaats, ver genoeg van de woning (en de zonnepanelen op je dak!) en van de perceelsgrenzen, zodat de boom voluit kan groeien. Een boom geeft karakter. Een boom absorbeert stof en lawaai, en zuivert de lucht. Bomen houden met hun wortels de grond op zijn plaats en voorkomen zo erosie en uitdroging. Een boom trekt leven aan: vogels, vlinders en ander nuttig leven. Een volwassen, karaktervolle boom kan bovendien voor een hogere verkoopwaarde zorgen. Zoek de juiste boom: kies een middelgrote boom; geen parkbomen zoals beuk, linde, plataan,… Te vaak moet je na een tiental jaar vaststellen dat de boom te dicht staat, te groot wordt, hinder veroorzaakt. En een volledig geknotte boom ziet er al snel wat troosteloos uit.

Ondertussen zijn er tal van variëteiten die speciaal geteeld worden om in de tuin te staan. Volgende soorten zijn interessant: sierappelaar (Malus- variëteiten),sierkers (Prunus- soorten).  Onthoud daarbij: boompje groot, plantertje dood… Een boom groeit mee met zijn planter en komt tot volle glorie op je oude dag!

Geef de beplanting de tijd om te groeien. De verleiding is groot om te veel beplanting te zetten. Less is more. Is de tuin kindvriendelijk? Een bal trappen moet immers kunnen zonder dat er boze blikken volgen, omdat de plantjes knakken of het gazon is omgewoeld.

 

Is het onderhoud van je gazon een grote opgave?

Bekijk of er geen deel is dat je niet per se elke week moet maaien en wissel een veldbloemenmengeling af met siergazon. Voorjaarsbollen in het gazon geven meteen kleur aan je tuin en geven je wat uitstel om aan het maaien te gaan.

Thuiscomposteren? Mulchen? Je snoeihout gebruiken voor een vlechtwerk of vierkantemeter-moestuin? Een bijenhotel maken? Wil je experimenteren en is je tuin ook een educatief laboratorium voor je kinderen? Op het gemeentehuis of via de vzw VLACO vind je brochures met handige tips om aan de slag te gaan.

Overweeg je inheemse plantensoorten te gebruiken? Kijk op de gemeentelijke website van je nieuwe thuis. Daar vind je vaak een overzicht van de geschikte soorten. In vele gevallen geeft de gemeente zelfs een subsidie voor de aanplant van inheemse soorten in je tuin.

Je kan informatie zoeken op websites; best is evenwel nog altijd om een vakman te raadplegen.

Op zoek naar het tuinaannemerseffect? Handige Harry’s kunnen terecht bij zaken zoals Eurotuin.

 

Beelden afkomstig van : © Speelbomen © TheSpruce © Flinders

Blijf op de hoogte van onze nieuwe studentenkoten of ons bedrijfsvastgoed