Cocoon-interieur-tips

De zon komt niet ver boven de horizon meer uit: het is tijd om het buitenleven in te ruilen voor het binnen-zijn. Het cocoon-tijdperk is terug aangebroken; het liefst van al doe je dit in een gezellig (t)huisje.

Gezelligheid is een gevoel, en iedereen ervaart het anders. Voel jij je meer thuis in een strak interieur, of ben je eerder het type dat het vakantiegevoel binnenshuis wil brengen door verschillende kleurtinten te gebruiken en allerlei accessoires, die je vanop reis hebt meegebracht, te etaleren in je leefruimte? Oftewel: liever een industriële look, dan wel een jungle in huis?

Een tip die ik je alvast kan meegeven, is om twee (of drie) stijlen te combineren. Ga na of je persoonlijkheid naar voren komt in je interieur. Dat maakt het een stuk gezelliger en je voelt je veel meer thuis.

 

Je ziel

We leven in tijden dat je alles kan opzoeken op het internet. Je wordt overladen met interieur ideeën, maar neem alsjeblieft niet alles zomaar klakkeloos over. Gebruik de IKEA-catalogus om inspiratie op te doen, en niet om er je huis van kelder tot zolder mee in te richten. Bezorg je interieur een ziel!

Hoe je dat doet? Eigenlijk zijn hier geen vaste spelregels voor, zolang jij en je huisgenoten zich er maar goed bij voelen. Hieronder geven we toch enkele tips om je op weg te helpen:

  • Wat zijn je interesses?
  • Wat doe je graag?
  • Waar word je goed gezind van?
  • Gebruik persoonlijke accessoires, zoals boeken, souvenirs, erfstukken, kunst en kleurrijke spullen om meer gezelligheid te creëren.

Ben je een fietsfanaat? Hang dan een fiets aan de muur. Verblijf je graag in de natuur? Breng de natuur naar binnen door veel planten aan je interieur toe te voegen. Ga je graag op reis naar Afrika: waarom dit thema niet in huis halen?

Hang foto’s of sfeerbeelden op, een groot wandtapijt, schalen,… noem maar op.

Laat je niet te hard beïnvloeden door wat er NU trendy is. Binnen een jaar is het toch weer wat anders: ga jij je ruimte dan weer veranderen? Natuurlijk niet; kies daarom voor een stijl die bij jouw persoonlijkheid past

 

True colours

Jouw voorliefde voor een bepaalde kleur zegt veel over je persoonlijkheid. Ga daarom na welke kleur jouw voorkeur heeft en laat deze terugkomen in je interieur. Op deze manier creëer je een sfeervolle omgeving die bij je past en waar jij je prettig bij voelt. Nu hoef je niet meteen drastisch een grote muur te schilderen in jouw favoriete kleur; je kunt er ook voor kiezen om interieuraccessoires in die tinten aan te brengen.

Vind je het moeilijk om kleuren te combineren? Een tip die ik je kan meegeven, is om “kleurenpalet + jouw kleur” op ‘Pinterest’ of ‘Google’ in te typen: er komen een boel kleurencombinaties tevoorschijn. Zo kan je de nodige bijpassende kleuren terugvinden die je kan combineren: zeker het proberen waard.

 

Moodboard

Met een moodboard kan je je doel in beeld brengen. Het helpt immers om je doel te visualiseren, waardoor je beter zicht krijgt op de stappen die je kunt zetten om het ook echt te realiseren. Verzamel hierbij afbeeldingen vanop het internet, scheur foto's uit je favoriete magazines, of uit jouw eigen collectie vakantiefoto’s, feestjes of andere leuke gebeurtenissen die jou inspireren. Ook patronen van leuke stoffen, of van meubels die jij mooi vindt. Betrek ook je huisgenoten bij dit proces; zo kan je samen naar iets toe werken.

Voor diegenen die niet graag knippen en plakken: je kan ook online een moodboard maken. ‘Pinterest’ is een ideaal hulpmiddel om afbeeldingen te verzamelen. Als je met meerdere personen bent, kan je via ‘Pinterest’ je album delen met elkaar; zo kan iedereen van de groep afbeeldingen toevoegen die hij of zij leuk vindt. Dit geeft zonder twijfel een verrassend en origineel resultaat.

Met de programma’s ‘Polyvore’ en ‘PicMonkey’ kan je dan weer je afbeeldingen rangschikken om er  een moodboard van te maken.

Nog iets: hou rekening met de eventuele meubelstukken die je al hebt. Als je bijvoorbeeld een roestbruine zetel hebt, geeft het rust, en vormt het een beter geheel, als je deze kleur ergens laat terugkomen. Uiteraard kan je per ruimte andere kleuren gebruiken; jij bent degene die dit bepaalt. Maar let er ook daar op dat het een beetje bij elkaar hoort; blijf trouw aan je moodboard.

Als dit klaar is, ben je al een heel eind op weg!

 

Shine a light

Licht!Is een niet te onderschatten onderdeel van je interieur. Je mag nog zo je best doen om je interieur strak of knus in te richten, met de verkeerde belichting krijg je sowieso het verkeerde resultaat. Jouw taak bestaat niet enkel uit het bemeubelen en decoreren van je woning, maar eveneens uit het plaatsen van de juiste verlichting.

Er zijn verschillende manieren om licht te creëren in je interieur. Bepalend hierbij is de ruimte en de sfeer je wilt bereiken, en welke stijl je voorkeur heeft.

Het spreekt voor zich dat de leeshoek andere verlichting nodig heeft dan het bureau of de eettafel. Ga dus niet lukraak lichtpunten voorzien, maar bekijk eerst welke activiteiten je in de living wil uitvoeren en waar deze zullen plaatsvinden. Als je zeker bent over de indeling, kan je beginnen met het bepalen van de lichtpunten.

De lichtbron aangesloten op de hoofdschakelaar, is je vaste verlichting; deze staat in de meeste gevallen al vast.  Je kan hier zorgen voor een echte eyecatcher, of eerder voor iets subtieler. Ook dit is weer afhankelijk van welke ruimte je verlicht. De eettafel wil je bijvoorbeeld goed verlichten; je wil tenslotte zien wat er op je bord ligt. Het is dan ook een zeer uitgebreid iets. Maar hier toch enkele, niet onbelangrijke tips:

 

  • Met losse verlichting kan je nauwkeurig taken als lezen en schrijven, comfortabel uitlichten;
  • Als je vanuit elke hoek je interieur belicht, vermijd je donkere hoeken en creëer je een grotere ruimte;
  • Spotjes aan het plafond zijn heel geschikt om indirect licht te creëren, omdat je ze overal kunt ophangen en de spotjes in iedere gewenste richting kunt laten stralen.
  • Wandlampen zorgen voor een sfeervolle verlichting van de woonkamer. Met wandlampen kun je immers zorgen voor indirecte verlichting van een leeshoek of een schilderij. Indirecte verlichting door wandlampen, komt het best tot haar recht als de verlichting gelijkmatig verdeeld is over de ruimte.
  • Vloerlampen zijn heel geschikt als indirecte verlichting, omdat ze verplaatsbaar zijn. Je kunt een vloerlamp plaatsen waar je wilt, om de nadruk te leggen op bijvoorbeeld die mooie bank, of die prachtige, oude boekenkast.
  • Zorg in de slaapkamer voor dimbare verlichting om de juiste sfeer te laten ontstaan. Indirect licht is heerlijk als je nog even lekker wilt liggen lezen of tv kijken voor het slapengaan

 

Ga op schattenjacht

Dit is ongetwijfeld het leukste gedeelte. Nu je weet wat de sterke punten van je woonruimte zijn, en welke activiteiten er zullen plaatsvinden, kan het puzzelen beginnen. Begin eerst met de inrichting, zoals schilderen en behangen, plaats dan de grote meubels zoals zetel, kast, eettafel, en vul daarna aan met de accessoires.

Van zodra je alle grote zaken een plaats hebt kunnen geven, kan je dan immers heerlijk op zoek gaan naar alle kleine meubels en accessoires die je nodig hebt om jouw interieur tot een geheel te vormen.

Nogmaals: jij bepaalt hoe jij je ruimte wil inrichten; zorg ervoor dat je na een drukke dag lekker kan thuiskomen en het dagdagelijkse even kan vergeten.

Welkom thuis!

 

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe studentenkoten of ons bedrijfsvastgoed