Eindelijk : jouw laatste jaar in het middelbare onderwijs... Volgend academiejaar ga je naar de hogeschool of universiteit. Voor velen onder jullie betekent dit: OP KOT (en feesten, maar mondje toe)! Je ouders geven groen licht; dus de zoektocht kan beginnen. Maar hoe begin je daar nu aan? Wat is het ideale kot? We geven je alvast een goede raad: stel vooraf prioriteiten! Kijk welke punten voor jou doorslaggevend zijn. We helpen je alvast een eindje op weg.

1. Ligging
Vind je het belangrijk dicht bij school te verblijven (kan handig zijn, als je een liefdesrelatie met je bed hebt)? Of verkies je toch liever in de buurt van je vrienden en/ of dat ene leuke café te zitten?

Neem je wekelijks de trein naar huis? Check dan ook zeker even de tram- en treinverbindingen tot aan je kot.

2. Prijs
Een niet onbelangrijk punt : de prijs. Vraag vooraf goed na welke kosten nog bovenop de huurprijs aangerekend worden. Welke verbruiken zitten hierin vervat? Is het een vaste prijs of provisie? Een maandelijkse provisie van de kosten wil namelijk zeggen dat je op het einde van het academiejaar nog een afrekening zal ontvangen.

3. Contractduur en voorwaarden
Voor welke duurtijd wordt het contract aangegaan en vanaf welke datum gaat deze in? Is er een mogelijkheid om het contract te verbreken, indien je zou stoppen met studeren of indien je je toch niet zo thuis voelt in je nieuwe stekje? Zo ja, welke zijn de voorwaarden? Indien je de perfecte stek gevonden hebt, wil je daar uiteraard ook graag de volgende jaren van je studies blijven. Vraag dus ook zeker na of de mogelijkheid bestaat je huidige huurovereenkomst te verlengen na het eerste jaar.

4. Algemeen reglement
Check tevens even of er een algemeen reglement aanwezig is voor de huurders. Op deze manier ben je zeker dat bepaalde regels gevolgd zullen worden en je niet elke nacht wakker ligt van je feestende medebewoners.

5. Service
Ga zeker na welke service de verhuurder biedt. Wat, indien je verwarming ineens niet meer werkt in de winter? Of je hebt gewoon een random vraag omtrent de internetverbinding? Even wat reclame voor onze eigen winkel, maar bij Brummo is er 24/24 iemand bereikbaar voor dringende problemen

6. Faciliteiten
Maak voor jezelf op voorhand goed uit of je liever in een studio zit, waarbij je zowel badkamer als keuken privé hebt. Of kies je toch voor de gezelligheid om met meerdere studenten het sanitair en/ of de keuken te delen?

7. Fietsenstalling
Niet onbelangrijk. Voor de meeste verplaatsingen zal je vermoedelijk een fiets gebruiken. Is er een fietsenstalling voorzien in het gebouw?

8. Bemeubeld of onbemeubeld
Zoek je een kot dat reeds bemeubeld is, of geef je liever je eigen persoonlijke touch aan de inrichting?
Hou er ook rekening mee dat je stijl binnen 2 jaar misschien anders zal zijn dan het eerste jaar. Bij vertrek kan je misschien je oude meubelen voor een prijsje nog overlaten aan de nieuwe huurder.

9. Onderhoud van het gebouw
Wordt het gebouw op regelmatige basis onderhouden? Wat met de gemeenschappelijke delen zoals de gang en de gedeelde keuken? Worden deze wekelijks gepoetst?

10. Brandveiligheid
Voldoet het gebouw aan de brandveiligheidsnormen? Worden er brandoefeningen georganiseerd?

Veel stof om over na te denken dus. Heb je nog vragen, bel ons gerust eventjes op. 

 

Lees ook onze andere blogs over bye bye hotel mamaverhuizen,en inrichting kot: waar op te letten.

Blijf op de hoogte van onze nieuwe studentenkoten of ons bedrijfsvastgoed