Bent u op zoek naar een nieuwe woning of appartement?

Dan wil ik u alvast enkele tips en tricks meegeven die u kunnen helpen in het nemen van deze belangrijke beslissing. 

Weet, dat er bij een verkoop steeds een aantal verplichte documenten dient beschikbaar te zijn die u kan raadplegen.Ik denk daarbij aan een EPC-getal en een keuringsdocument van de elektrische installatie.

EPC

Staat voor het EnergiePrestatieCertificaat en geeft een inschatting weer van de energiezuinigheid van de woning. Dit kengetal is een berekende waarde van het energieverbruik in kWh per m² bruikbare vloeroppervlakte.

De waarde op een EPC varieert van 0 (zeer energiezuinig) tot meer dan 700 (helemaal niet energiezuinig). Voor nieuwbouw ligt de waarde onder 150 kW/m².  

Sinds 1 januari 2019 is de vorm veranderd en werkt zo’n EPC met labels, vergelijkbaar met deze op de elektro-toestellen. Dit maakt het voor kopers iets bevattelijker. Een woning met een A-label (score 0-100) voldoet aan de Vlaamse energiedoelstelling tegen 2050; een woning met D-label (300-400) scoort op vandaag slechts gemiddeld.

Uiteraard wordt het uiteindelijke verbruik ook door de bewoner zelf bepaald, en is deze EPC- waarde slechts richtinggevend. U kan altijd vragen aan de verkoper of u zijn jaarlijks verbruik mag kennen, al is deze niet verplicht dit mee te delen en kan het ook zijn dat de man of vrouw in kwestie liever een dikke trui droeg dan de verwarming op 21°C te zetten…

Veel hangt tevens af van de manier van verwarmen. Zo wordt een woning met elektrische verwarming (zoals wel vaker het geval is bij woningen uit eind de jaren '70 en begin jaren '80) streng afgestraft, terwijl u met zonnepanelen  - voorlopig nog - misschien al een belangrijk stuk van uw verbruik kan afdekken.

 

Nodige documenten

Bij de verkoop van een woning of appartement dient een verslag van een elektriciteitskeuring te worden voorgelegd. Dit kan ook een keuring zijn waaruit blijkt dat de elektriciteit niet in orde is, en dan zal het verslag steeds de nodige opmerkingen bevatten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de aarding niet in orde is, of dat er elektrische schema’s ontbreken.

Overigens is het niet zo dat een niet-conforme aarding betekent dat de elektriciteit van de woning compleet moet gestript worden. En de opmaak van elektrische schema’s is evenmin een onoverkomelijk probleem. Indien het keuringsdocument opmerkingen vermeldt, kan u dat best met een elektricien kort overlopen. Raad vragen kost - doorgaans - geen geld.

 

Zelf een deskundige worden?

Naast de verplichte documenten die uw beslissing in de ene of andere richting kunnen duwen, zijn er uiteraard altijd zaken die u ook zelf kan nazien.

U kan bijvoorbeeld uit het glas dat gebruikt werd in de ramen, al een aantal zaken afleiden. Zo staat er normaal gesproken steeds een datum vermeld in het glas, welke een indicatie kan zijn over de periode waarin de ramen werden vervangen of geplaatst. Weet dan alvast, dat dubbel glas reeds  in de jaren '50 werd geproduceerd, maar pas echt standaard werd tijdens de oliecrisis van eind de jaren '70.

Daarbij is dubbel glas (Ug = 2,9) nog geen hoogrendementsglas (Ug=1,1 of 1,0). Deze omslag is er pas echt gekomen door subsidies in 2005. Vanaf 2020 is dubbel glas verplicht in elke woning, net zoals dakisolatie, al kan dit pas tot problemen leiden na een woningonderzoek door een wooninspecteur. Die komt meestal pas controleren op vraag van een klager (meestal een huurder)…

Ook een CV-ketel heeft steeds een kentekenplaat met vermelding van het bouwjaar. Oudere ketels kennen een levensduur van 20 à 25 jaar; voor condenserende ketels zou ik eerder rekenen op 15 jaar. Gezien een nieuwe ketel toch al snel enkele duizenden euro’s kost, kan deze factor ook uw beslissing beïnvloeden.

 

Gebruik je gezond verstand

Probeer zeker ook steeds door de verkooppraat te kijken. Een likje verf kan wonderen doen, maar kan ook veel wegstoppen. Daarbij is het soms beter om zelf te herschilderen, dan wanneer u nog zaken zou wensen te veranderen in de woning die net herschilderd werd door de vorige eigenaar.

Ga dezelfde woning verschillende keren bezoeken. Bij een tweede bezoek zal u immers andere zaken opmerken dan bij een eerste indruk. Ook licht kan hierbij een belangrijke rol spelen: een bezoek ’s morgens, ’s middags of ’s avonds, bij regen of in de stralende zon… kan u telkens een totaal verschillend beeld geven.

Waar ligt het zuiden? Dit is niet enkel belangrijk voor het leuke terras, maar ook voor de warmte op een hete dag, of voor uw stookfactuur in de winterperiode… Zuidelijk georiënteerde woningen liggen goed in de markt, maar in het oosten kan u wel genieten van een opkomende zon en in het westen van een mooie zonsondergang…

Laat u niet onder druk zetten door een verkoper die een aantal bezoeken samen ingepland heeft, en  zo de indruk wil wekken dat er veel geïnteresseerden zijn. Er zijn immers nog woningen of appartementen te koop in de buurt. Alleen moet u misschien enkele maanden geduld hebben. Als u eens nagaat hoeveel immobiliënkantoren er in uw buurt zijn, wil dit toch zeggen dat er veel verhandeld wordt, of niet…?

Beelden afkomstig van:© De zon in huis, © Elektriciteitskeuring, © Zelfbouwmarkt

Blijf op de hoogte van onze nieuwe studentenkoten of ons bedrijfsvastgoed